Wat is pampasgras, wat is de beste standplaats en waar komt het vandaan? Dit en nog veel meer informatie over dit siergras.

Wat is pampasgras?

Pampasgras, ook wel Cortaderia genoemd, telt ongeveer 25 soorten waarvan de meeste in Zuid-Amerika. De naam van dit gras komt voort uit de grasvlaktes (pampa’s) en bergen. Je herkent dit soort aan de hoge en grote pluimen. Een pluim telt maar liefst tienduizenden zaden.

Welke soort rassen zijn er?

Er zijn verschillende soorten met hun eigen naam. De lichtroze pluimen heet de Rosea, de dwergvorm heet de Pumila en de grotere heet de Sunningdale Silver met dikke witte pluimen. Het dwergras wordt zo’n 1,25 meter en het grotere ras wordt zo’n 3,5 meter.

De beste standplaats voor Pampasgras?

Pampasgras groeit in zijn natuurlijke omgeving vooral in droogtegebieden, maar wel aan rivierkanten. Het Nederlandse klimaat is dan ook prima geschikt voor dit gras vanwege de goed doorlatende, voedzame grond. Bij voorkeur krijgt dit gras ook voldoende zonlicht. Bij aanhoudende droogte heeft dit gras wel extra water nodig! Gelukkig zijn de planten in Nederland goed bestand tegen vorst en wind.

Oorsprong Pampasgras

De roots van deze plant liggen in Zuid-Amerika. Denk hierbij aan Argentinië, Uruguay en Brazilië. De geslachtsnaam Cortaderia komt van het oud-Spaanse woord voor beitel, wat weer een verwijzing is naar de scherpe bladeren van dit siergras.

Hoe bescherm ik dit siergras tijdens de winter?

In de basis is deze plant gevoelig voor vorst. In Nederland maakt het nogal wat mee maar voor de winter kun je de afgestorven bloempluimen wegsnoeien. De verdere afgestorven bladmassa kun je beter even laten zitten. Je kan dit siergras het best beschermen tegen de alle stengels samen te binden rond de kluit van de plant. Daarnaast is het uitermate belangrijk dat de plant niet teveel water krijgt tijdens de winter anders zal deze sterven.

Bloeiperiode

Je kan het best genieten van het Pampasgras van augustus tot oktober want dan zijn de prachtige witte pluimen zichtbaar. De hoofdbloei bevindt zich in september.